Recept voor de beste frieten!

Goede friet vraagt om een kruimige aardappel rijk aan zetmeel (geen stukkokers!), de Bonken zijn hier perfect voor! (Bildtstar, Menoppers of Alpha Malta's kunnen ook gebruikt worden maar let op: ze zijn niet altijd kruimig genoeg! Test dus een paar frietjes voordat je een flinke lading gaat bakken! )

Wanneer je een vastkokende aardappel gebruikt worden de frieten slap en bruin door het hoge vochtgehalte.

 Zorg er verder ook voor dat je de friet nadat je ze hebt gesneden, een goed uur in water zet en laat de friet na het voorbakken afkoelen totdat ze koud zijn.

Bij oude oogst aardappelen is de schil dikker, daardoor kun je ze beter schillen. De nieuwe oogst heeft vaak een flinterdun schilletje die je er gewoon op kan laten, dit geeft gelijk een rustiek uiterlijk!

Begin op tijd! De handelingen zijn vrij simpel waardoor het lijkt alsof je zo klaar bent. Er gaat echter stiekem toch veel tijd zitten; als je de friet niet goed genoeg wast, erg oneven snijdt, niet lang genoeg laat weken en/of niet goed droog dept dan merk je dat direct aan het resultaat!

Als je alsnog twijfelt of de aardappel niet te kruimig of te vast is; kook een (stukje) aardappel 10-15 minuten in een pan met water en check regelmatig wat hij doet. Als hij hard blijft of als hij al helemaal uit elkaar valt is het toch niet de geschikte keuze.

Benodigdheden:

 • Aardappelen, reken ongeveer 250 g per persoon plus schilafval; 375 g is ruim voldoende. Wanneer je niet schilt kun je dus minder rekenen.
 • Frietsnijder of groot mes
 • Grote bak om de gesneden friet in te doen
 • Zout
 • Frituur of pan met zonnebloemolie
 • Kleinere bakken om de friet in te doen tijdens het afkoelen, plus keukenrol om de overige olie op te vangen

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen of was de aardappelen grondig zodat al het zand is verdwenen.
 2. Snijd de aardappelen in gelijke repen in de grootte naar wens.
 3. Doe de friet in een grote bak (of een goed schoongemaakte wasbak) en spoel grondig, hiermee was je het zetmeel weg waardoor de friet krokanter wordt!
 4. Zet de friet daarna onder water en laat minimaal een uur staan.
 5. Verwarm de frituur op 180 graden.
 6. Haal de friet uit de bak en laat ze uitlekken, zorg ervoor dat ze goed droog zijn.
 7. Vul het mandje voor 2/3 met friet en bak de friet 5 minuten voor, schud een keer goed wanneer ze nog 2 minuten moeten. 
 8. Doe wat keukenrol in een bak en schud de friet er in, pak een nieuwe bak per lading zodat de friet sneller afkoelt en niet breekt.
 9. Herhaal dit totdat alle friet is gebakken.
 10. Wanneer de friet is afgekoeld kun je de friet bewaren totdat je gaat eten, bak ze dan nog een keer 5 minuten af. Eet smakelijk!

Heb je friet over? Je kunt de friet die je hebt voorgebakken in een plastic zakje invriezen. Door de kou kan de friet soms wel een beetje zoet gaan smaken.

Doe vervolgens de friet bevroren in de frituur (of airfryer) en bak dezelfde tijd af als bij de verse frietjes.  Let op met erin gooien want bij een frituur kan het wat extra spetteren wanneer er stukjes ijs in de olie komt!